Musea in Dubrovnik

Er zijn in Dubrovnik opvallend veel musea te vinden. Dit zijn geen van allen echt hele grote musea of musea met een bijzondere collectie. Ze zijn echter wel de moeite van het bezoeken waard aangezien je op die manier meer van de stad Dubrovnik en zijn geschiedenis komt te weten. Ben je van plan om meerdere musea in de stad te gaan bezoeken dan doe je er goed aan om vooraf een ‘Dubrovnik-card’ te kopen. Zo kan je behoorlijk wat geld besparen. In een groot deel van de musea kun je dan gratis naar binnen en bij andere krijg je een behoorlijk korting.
Een van de mooiste en bekendste musea in de stad is het ‘Maritiem museum’ een ander museum dat er op een positieve manier bovenuit steekt is het ‘Natuurhistorisch museum’ van Dubrovnik.Rectorenpaleis

Het ‘Rectorenpaleis’ van Dubrovnik is te vinden in het hart van de historische stad. Het voormalige paleis is tegenwoordig in gebruik als het ‘Dubrovnik museum’. In het museum zijn hoofdzakelijk stijlkamers te vinden die zijn aangekleed met meubels, schilderijen en enkele draagkoetsen. Het is echter het paleis zelf dat de meeste aandacht naar zich toetrekt. De prachtige combinatie van de Gotische, Renaissance en de Barokke stijl maken het paleis tot één van de mooiste gebouwen van de stad. Persoonlijk vond ik de binnenplaats met zijn schitterende trappen het hoogtepunt van ons bezoek aan het paleis.
In de zomermaanden worden er op het plein voor het Rectorenpaleis met regelmaat concerten en voorstellingen gegeven.

War Photo Limited

Het ‘War Photo Limited’ is een klein fotomuseum in Dubrovnik dat zich als doel heeft gesteld om de bezoekers de intensiteit van oorlog te laten voelen. Dit doen ze met intense foto’s en videobeelden. De foto’s in het museum zijn van hoge kwaliteit en gemaakt door enkele van de beroemdste oorlogsfotografen ter wereld.
Het museum heeft geen politieke agenda, maar wil alleen onderwijzen en op deze manier mensen bewust te maken van de gruwelen die oorlog met zich meebrengt.

Museum voor Moderne Kunst

Het ‘Museum van Moderne kunst’ in Dubrovnik is te vinden net buiten de stadsmuren van de Dubrovnik, niet ver van het ‘Banjestrand’. In het museum zijn vooral beelden te vinden van bekende en minder bekende Kroatische kunstenaars. Het museum is gevestigd in een prachtig historisch pand dat uitkijkt over de Adriatische zee. Mede hierdoor is het museum al een bezoekje waard. De collectie van het museum wisselt met regelmaat.

Maritiem museum

Het ‘maritiem museum’ van Dubrovnik is gevestigd in de oude stadmuren van Dubrovnik. Niet ver van de oude haven van de stad is de ingang van het museum te vinden. De collectie van het museum is verdeeld over twee etages. Het museum vertelt de geschiedenis van het maritieme leven van Dubrovnik. Van oude Griekse schepen die hier voor het eerst langsvaarden tot moderne koopvaardijschepen die in de 20e eeuw in de stad aanlegden. In het museum zijn meerdere prachtige replica’s van deze schepen te vinden, maar ook schilderijen, logboeken en behoorlijk wat andere nautische materialen.
Doordat het museum in de oude stadsmuren is gevestigd is het heerlijk koel in het museum. Wil je op een warme zomerse dag even afkoelen dan het ‘maritiem museum’ van Dubrovnik een echte aanrader.

Huis van Marin Drzic

Het ‘Huis van Marin Drzic’ is gewijd aan één van de bekendste schrijvers uit Kroatië. Hij staat bekend als de beste Kroatische schrijver van toneelstukken en proza uit de Renaissance. Net als veel andere grote kunstenaars uit deze periode heeft Marin Drzic tijd doorgebracht bij de familie de’Medici in Florence.
In het museum dat aan deze beroemde schrijver gewijd is zijn voornamelijk schetsen en tekeningen te vinden die door ander kunstenaars gemaakt zijn naar aanleiding van zijn werk. Dit is bijzonder goed en leuk gedaan. Je krijgt, ook al ken je de werken van Marin Drzic niet eens goed, een beeld van deze bijzondere schrijver. Op de bovenste verdieping is geprobeerd de kamer van de schrijver na te maken.

Franciscanenklooster en apotheek

Het ‘Franciscanenklooster’ van Dubrovnik is één van de twee kloosters die binnen de stadmuren te vinden zijn. Het is een privaat museum dat hoofdzakelijk bestaat uit de oude kloostergang en enkele andere ruimtes waar wat oude voorwerpen uit het klooster en de apotheek te vinden zijn.
Het mooiste aan het museum is echter de kloostergang. Hier zijn prachtig versierde pilaren en meerdere bijzondere fresco’s te vinden. Het centrum van de kloostergang wordt gevormd door een mooie binnentuin. Dit is waarschijnlijk één van de weinige stukjes groen binnen de stadsmuren van Dubrovnik. De rust en vrede die in het klooster heerst staat in schril contrast met de drukte en levendigheid in de rest van de stad.

Natuurhistorisch museum

Het ‘Natuurhistorisch museum’ van Dubrovnik is een klein, maar erg leuk museum in het historische centrum van de stad. Het is één van de oudste musea in de stad. De geschiedenis van het museum gaat terug tot 1872 toen het ‘patrio museum’ werd geopend. Dit was een privaat museum dat was opgericht door de apotheker en scheepseigenaar Antun Drobac. Een deel van de collectie van het museum bestaat nog steeds uit spullen uit dit museum. Verdeeld over de verschillende verdiepingen van het museum kom je opgezette dieren, prachtige macro-opnames van insecten en een prachtige schelpenverzameling tegen. Het interieur van het museum is modern en vernieuwend.

Dulcici-Masle-Pulitika Gallery

De ‘Dulcici-Masle-Pulitika Gallery’ is gevestigd in een pand dat tijdens de oorlog compleet verwoest werd. Na de oorlog werd het opgeknapt door de Amerikaanse regering, zodat het pand kon gaan dienen als memorial voor de omgekomen Amerikaanse minister van handel Ronald Brown, die was omgekomen tijdens een vliegtuigcrash in de buurt van Dubrovnik. De rest van het pand is tegenwoordig in gebruikt als de ‘Dulcici-Masle-Pulitika Gallery’ dat op zijn beurt weer onderdeel is van het ‘Museum voor moderne kunst’ in Dubrovnik. Verdeeld over de verschillende verdiepingen worden moderne kunstwerken van diverse Kroatische kunstenaars tentoongesteld. De collectie van het museum wisselt regelmatig.

Rupe etnografisch museum

Het ‘Rupe etnografisch museum’ is gevestigd in een 16e-eeuwse graanloods. Het pand zelf is één van de mooiste gebouwen in de stad. Aan de vorm en de gedetailleerdheid van het pand kun je goed zien dat de opslag van graan in de 16e eeuw een serieuze bezigheid was. In Dubrovnik werd de hele voorraad tarwe, gerst en gierst van de hele staat bewaart. Het graan werd bewaard in grote diepe silo’s die uit stenen waren gehakt en waterdicht gemaakt. Deze silo’s worden ook wel ‘rupe’ genoemd.
Op de eerste verdieping van het museum worden typische spullen van het plattelandsleven uit de omgeving van Dubrovnik tentoongesteld. Op de tweede verdieping wordt de regionale klederdracht tentoongesteld en verschillende soorten handnijverheid.