Dubrovnik bezienswaardigheden

Dubrovnik is één van de best bewaarde oude steden in de wereld. Niet voor niets staat het gehele oude centrum plus stadsmuren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de oude binnenstad zijn eigenlijk geen gebouwen te vinden die gebouwd zijn in de laatste twee eeuwen. De standjes van de ticket box niet meegerekend natuurlijk. Dubrovnik is echt een stad waar de tijd al drie eeuwen lang stil staat. Overal in het oude centrum heb je dan ook prachtige bezienswaardigheden. Al wandelend kom je de één na de andere tegen. De meeste van de oude gebouwen stammen uit de bloeitijd van Dubrovnik toen de stad nog Ragusa heette; de 15e en 16e eeuw. Veel gewone huizen zijn echter later gebouwd. In de 17e eeuw werden grote delen van Dubrovnik verwoest door een aardbeving. Het grootste gedeelte van de “gewone” huizen in de stad zijn vlak daarna tijdens de wederopbouw gebouwd. Vandaar dat de stad ook zo’n eenduidige Barokke stijl heeft. De meeste huizen zijn allemaal gelijktijdig weer opgetrokken.



Stadsmuren van Dubrovnik

De stadsmuren van Dubrovnik zijn toch wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. In de zomermaanden kan het er zo druk zijn op de muren dat er een doorlopende polonaise van toeristen ontstaat. De muren zijn op sommige plaatsen namelijk erg smal en geven doorgang voor slechts één persoon. De stadsmuren van Dubrovnik werden op getrokken in de 13e tot en met de 17e eeuw. Gedurende die tijd werden ze steeds verder opgehoogd en uitgebreid. En met succes. Geen enkele aanvaller wist ooit de muren te bestormen en de stad zo in te nemen. Zelfs in 1991 tijdens de Joegoslavische burgeroorlog hielden de muren stand. Op drie plaatsen in de stad kun je de muren op. De muren zijn op zijn dikst 6 meter breed. Via allerlei kleine trappetjes loop je rondom de hele stad. De gehele ronde is bijna twee kilometer lang. Vanaf de muren heb je een geweldig uitzicht op de nieuwe en oude stad Dubrovnik en de zee eromheen.

Stradun

Stradun is de hoofdstraat van Dubrovnik. Het is een ongewoon brede straat in zo’n oude stad. Stradun was vroeger een natuurlijk kanaal tussen de twee eilanden waarop Dubrovnik gebouwd is. In de 9e eeuw werd het kanaal drooggelegd en de straat tussen de twee belangrijkste toegangspoorten van de stad aangelegd. Aan de ene kant heb je de ‘Loce poort’ en aan de andere kant de ‘Pile poort’. Stradun is daarmee de levensader van de stad. Aan Stradun vind je vele mooie oude patriciër huizen, voornamelijk in Barokke stijl. Bij de ingang van de ‘Pile poort’ vind je ook de ‘Onofriofontein’ en het ‘Franciscanenklooster’. Stradun is een gezellige straat waar altijd veel levendigheid is.

Dominicanenklooster

Het Dominicanenklooster van Dubrovnik is een van de oudste gebouwen in de stad en overleefde de aardbeving van 1667. Het klooster werd in 1225 tegen de stadsmuren gebouwd in de voor die tijd typische Gotische stijl. Duidelijk is de invloed van de Italianen in het design en de inrichting. Een van de beroemde Italiaanse schilders, Titiaan, maakte één van de altaarstukken. Ook de versieringen rondom de kloostergang doen erg Venetiaans aan. Het complete klooster bestaat uit een verschillend aantal kapellen en een kloostergang. Het klooster werd namelijk gedurende de eeuwen verschillende malen uitgebreid. Bij een bezoek kun je het gebouw en de vele kunstschatten bewonderen die de broeders in de loop der eeuwen verzameld hebben.

Kathedraal van Dubrovnik

De ‘Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart kathedraal’ van Dubrovnik; beter bekend als de ‘Kathedraal van Dubrovnik’ werd volgens de overleveringen gebouwd na een donatie van Richard Leeuwenhart. De Engelse koning bedankte de stad na zijn redding toen hij schipbreuk had geleden. De kerk die toen gebouwd werd, werd echter ernstig beschadigd door de aardbeving. De kathedraal werd volledig gerestaureerd en heropgebouwd. De huidige kathedraal van de Dubrovnik is een typisch Barokke bouwwerk. Vooral de buitenkant van de kathedraal is prachtig versierd met zuilen en beelden. De binnenkant van de kathedraal is stukken soberder, maar niet minder prachtig. Vooral het altaarstuk geschilderd door Titiaan is erg mooi. Ook ligt er in de kerk een lijkwade van Jezus.

Blasiuskerk

De kerk van Sint Blasius vind je op het Stradun tegenover het Sponzapaleis. De kerk werd gebouwd op de plaats van een oude Romaanse kerk die volledig in de as werd gelegd door een brand in 1706. Het enige wat de brand overleefde was een gouden beeld van Sint Blasius. Hij houdt een model van de stad Dubrovnik vast. Het beeld werd in de 15e eeuw gemaakt door goudmeesters uit Dubrovnik. De kerk van Sint Blasius heeft een prachtige Barokke voorkant. De grote trappen leiden naar het portaal dat rijkelijk versierd is met zuilen en beelden.

Verlosserskerk

De ‘Verlosserskerk’ is de kerk die bij het ‘Franciscanenklooster’ hoort. De kerk ligt vlakbij de ‘Onofriofontein’ en is een oase van rust en koelte in de warme en drukke stad. De buitenkant van de kerk is sober op het beeld boven de ingang na. Hier is een middeleeuwse Maria met de stervende Jezus te zien. Dit beeld is ondanks alle verschrikkingen die Dubrovnik door de eeuwen heen teisterde mooi bewaard gebleven. Hoewel de kerk aan de buitenkant erg sober is, heeft het aan de binnenkant prachtige Barokke versieringen. De kerk staat bekend om zijn prachtige klassieke concerten die hier iedere maandagavond worden gegeven.

Aquarium

Het aquarium van Dubrovnik is gelegen in de oude stadsmuren van de stad. Dit is een erg mooie en een beetje spookachtige locatie. Het licht in de aquaria schijnt op de muren waardoor je een bijzonder, beetje sprookjesachtig effect krijgt. Het aquarium van Dubrovnik is niet erg groot. Het heeft voornamelijk vissen en zeedieren die je in de omgeving van Dubrovnik in de zee kan vinden. Wie wel eens in de wateren van Kroatië heeft gesnorkeld zal veel van de vissen herkennen. Een groot aantal aquaria is in de stadsmuur verwerkt. Je ziet hier kreeften, langoesten, inktvissen en vele mooie kleurige vissen. In een open bassin in het aquarium wonen enkele roggen en een enorme oude schildpad.

Oude Haven

Wie via de ‘Ploce poort’ naar buiten gaat komt terecht in de oude haven. Vroeger was dit de plaats waar de vissers en handelsboten van Dubrovnik aanmeerden. Dubrovnik was een geduchte handelsstaat in de 15e en 16e eeuw en de haven moet in die tijd een komen en gaan zijn geweest van handelsschepen uit heel Europa. Tegenwoordig is het nog steeds een drukke en bruisende plaats. Nu verdringen echter de toeristische bootjes zich tussen de vissersbootjes. Vanaf de oude haven kun je diverse vaarexcursies doen rondom Dubrovnik. Er is een prachtige onderzeeër waarmee je een rondje kunt varen, er zijn diverse open bootjes die je de stadmuren van de andere kant laten zien en je kunt met de kano rondom de stad varen. Rond de haven zijn verschillende terrassen waar het goed vertoeven is.

Sponzapaleis

Een van de mooiste en oudste gebouwen in de stad is het ‘Sponzapaleis’. Dit bijzondere paleis dat als één van de weinige gebouwen in de stad de aardbeving van 1668 overleefde, wordt gezien als het meesterwerk van de architect Paskoje Milicevic. De buitenzijde van het gebouw is een combinatie van Gotische en Renaissance architectuur, terwijl de binnenzijde heel wat soberder is.
De prachtige Gotische ramen zijn het allermooiste onderdeel van het paleis. De reliëfs in de ramen zijn gemaakt door de broers Nikola en Josp Andrijic. De loggia van het ‘Sponzapaleis’ wordt in de zomermaanden met regelmaat gebruikt door bandjes en straatmuzikanten. Aan de ene kant, omdat de akoestiek er bijzonder mooi is en, omdat ze er in de schaduw staan. In het Paleis worden er vandaag de dag regelmatig tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Toen wij het paleis bezochten was er net een fototentoonstelling bezig.

Sint Ignatiuskerk

Op één van de hoogste punten van de stad Dubrovnik, niet ver van de stadsmuren, vind je de ‘Sint Ignatiuskerk’, ook wel bekend als de ‘Jezuïetenkerk’. Het is een schitterende Barokke kerk uit de 17e eeuw. Naast de kerk staat het ‘Jezuïetencollege’. De trappen en straat naar de kerk toe horen tot de mooiste van de stad. De kerk kan de hele dag door bezichtigd worden, maar het is niet toegestaan om er foto’s te maken tijdens de mis.
In de avonduren wordt de kerk schitterend verlicht door tientallen kaarsjes die voor de nodige sfeer zorgen. Op het plein tegenover de kerk zijn enkele terrassen te vinden waar het heerlijk vertoeven is.

Fort Lovrijenac

Het ‘Fort Lovrijenac’ staat op een hoge klif net buiten de stadsmuren van Dubrovnik. Het fort is in de 13e eeuw gebouwd door de inwoners van de stad om Dubrovnik te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vanaf het fort heb je een goed zicht op twee van de belangrijkste entrees van Dubrovnik, de ‘Pile poort’ en de haven. Later werd het fort gebruikt voor de opslag van goud en als legerplaats voor de legertroepen.
Tegenwoordig is het fort één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in de stad. Als je het fort wilt bezoeken dan moet je wel een behoorlijke klim naar boven maken. Het ‘Fort Lovrijenac’ is onderdeel van veel van de stadswandelingen en tours die er in Dubrovnik gegeven worden.
Het uitzicht vanaf het fort op de stad Dubrovnik en de oude stadsmuren is fantastisch.

Onofriofontein

De mooiste fontein van Dubrovnik en grote blikvanger als je de stad binnenloopt via de ‘Pile poort’ is de ‘Onofriofontein’. Deze schitterende fontein stamt uit het eerste deel van de 15e eeuw, maar werd tijdens een aardbeving in de 17e eeuw bijna volledig verwoest. Hij werd wel gerepareerd, maar een aantal van de oorspronkelijke versieringen zijn verloren gegaan.
De fontein werd oorspronkelijk gebouwd om de stad van water te voorzien en die taak heeft ze nog steeds. In de zomermaanden zijn er rond de fontein altijd behoorlijk wat toeristen te vinden die een slokje water drinken of er hun flesje vullen. Het water uit de fontein is heerlijk fris en koel.