vervoer in en naar Dubrovnik

De meeste toeristen die alleen een bezoek brengen aan Dubrovnik komen met het vliegtuig naar de stad toe. Is de stad echter een onderdeel van een rondreis door Kroatië, dan is de kans groot dat men met de auto komt. Andere manieren om in Dubrovnik te komen zijn er eigenlijk niet. De stad heeft namelijk geen treinstation. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het onherbergzame gebied waar de stad in ligt.
In de stad zelf doe je er goed aan om, als je de auto bij je hebt er zo snel mogelijk een parkeerplaats voor te vinden en de rest van het bezoek gebruikt te maken van het openbaar vervoer. Dat is namelijk erg goed geregeld in Dubrovnik. De stadsbussen rijden de hele dag af en aan en kosten weinig tot niets.



Vliegen naar Dubrovnik

Het vliegveld van Dubrovnik ligt op iets meer dan twintig kilometer ten zuidoosten van het centrum van de stad. Het vervoer tussen het vliegveld en de stad gebeurt met pendelbussen en taxi’s. Een vliegreis van Nederland naar Dubrovnik Airport zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Verschillende maatschappijen in Nederland, België en Duitsland voeren met grote regelmaat vluchten uit naar dit relatief kleine vliegveld. Het vliegveld van Dubrovnik heeft slecht één start- en landingsbaan en verwerkt ongeveer 1 miljoen passagiers per jaar.

Prijsvechters

Sinds enkele jaren hebben ook enkele prijsvechters zoals Easyjet en Germanwings hun weg gevonden naar het vliegveld van Dubrovnik. Je kunt vanuit Nederland of Duitsland echt letterlijk voor een paar tientjes naar deze bijzondere Kroatische stad vliegen. Hierdoor is Dubrovnik een steeds populairdere bestemming aan het worden voor een minibreak of citytrip.

Met de taxi vanaf het vliegveld naar je hotel in Dubrovnik

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Dubrovnik naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze luchthaventransfer bij Get Your Guide dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt met Get Your Guide zal deze op het vliegveld van Dubrovnik op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Vergelijk de prijzen op luchthaventransfers van en naar de luchthaven

Met de auto naar Dubrovnik

Het is natuurlijk mogelijk om met de auto naar Dubrovnik te rijden. Dit is een behoorlijke reis van ongeveer 1900 kilometer die zonder onderbrekingen ongeveer 17 uur zou duren. Dit is natuurlijk niet mogelijk dus je moet ervan uit gaan dat je twee tot drie dagen onderweg zal zijn voordat je in Dubrovnik bent aangekomen.
Tijdens je reis kom je door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië voordat je uiteindelijk in Kroatië uitkomt. Vergeet niet dat je voor Oostenrijk en Slovenië in het bezit moet zijn van een vignet. Eenmaal in Kroatië aangekomen kun je vrij lang via snelwegen afzakken richting Dubrovnik, maar vanaf Split ben je gedwongen om de drukke kustweg te volgen. Je komt door veel dorpjes en op veel plaatsen mag je niet harder rijden dan vijftig. Het merendeel van de snelwegen in Kroatië zijn tolwegen.

Met de trein

Aangezien Dubrovnik niet over een treinstation beschikt is het onmogelijk om met de trein naar de stad te reizen. Wil je toch een groot deel van je reis met de trein afleggen, dan zou je met de trein naar Split kunnen gaan en vanuit hier de bus naar Dubrovnik nemen.
Om met de trein naar Split te reizen neem je vanaf Utrecht centraal de trein naar Frankfurt am Main. Vervolgens moet je nog tweemaal overstappen eenmaal in Zagreb en in Ostarije voordat je uiteindelijk aankomt in Split. Deze treinreis zal als alles goed gaat ongeveer 25 uur duren.

Autorijden in Dubrovnik

Het autorijden in Dubrovnik is te vergelijken met het autorijden iedere grote stad in het zuiden van Europa. Het is er druk en veel automobilisten zitten vastgeplakt aan hun claxon. Dit zorgt ervoor dat veel toeristen het niet heel relaxed vinden om te rijden in Dubrovnik. Gelukkig went dit snel al zorgt de drukte ervoor dat je soms vele langer over je reis zal doen dan van tevoren gepland was. Verder dien je er rekening mee te houden dat het hele historische centrum van Dubrovnik autovrij is dus je zal op tijd een parkeerplaatsje moeten zoeken

Parkeren

Het parkeren kan bestempeld worden als een regelrechte ramp. Rond het historische centrum zijn er behoorlijk wat parkeerplaatsen te vinden, maar deze zijn vaak al vroeg gevuld waardoor je soms wel een half uur rondjes aan het rijden bent om een plaatsje te vinden.
Ditzelfde geld voor het schiereiland Lapad. Aangezien hier zo goed als alle hotels te vinden zijn en bijna geen parkeerplaats is, is hier een chronisch gebrek aan parkeerruimte. Wij kregen bij het hotel te horen, daar is vast wel plek en anders moet je even wachten tot er iemand weggaat. Het duurde zeker drie kwartier voordat we uiteindelijk de auto kwijt waren.

Stadsbussen

De makkelijkste manier om jezelf van Lapad naar het historische centrum te verplaatsen is met de stadsbus. Deze bussen rijden in het hoogseizoen om de tien minuten en soms zelfs vaker. Je koopt voor enkele euro’s een kaartje en als je in het bezit bent van de ‘Dubrovnik card’ is het zelfs gratis. Het enige minpunt is dat de airco in deze bussen vaak niet of niet naar behoren werkt waardoor het erg warm kan worden in de bussen. Dit is zeker in de zomermaanden erg oncomfortabel.

Varen

Het is natuurlijk ook mogelijk om met de boot naar Dubrovnik te reizen. Er worden veerdiensten naar Dubrovnik aangeboden vanuit Bari in Italië, maar ook vanaf verschillende Kroatische plaatsen en eilanden zoals Lopud, Mljet, Korcula en Sipan.
Wil je met je eigen boot naar Dubrovnik komen dan moet je aan een aantal regels voldoen. Zo moet je in het bezit zijn van een vaarbewijs en moet je een vaarvignet kopen om op de Kroatische wateren te mogen varen. Verder zijn een lijst met opvarenden en een verzekeringsbewijs verplicht. Er zijn in en rondom Dubrovnik meerdere grote havens te vinden waar je met je boot terecht kunt. Je doet er goed aan om in de zomermaanden op voorhand een plaatsje te reserveren zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Kabelbaan

De kabelbaan van Dubrovnik hoort tot de mooiste bezienswaardigheden van de stad. De kabelbaan brengt je in vier minuten van de stad naar de top van de berg Srd. Deze top ligt op 405 meter. Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over Dubrovnik en de omgeving. De kabelbaan is lange tijd niet werkend geweest, omdat hij tijdens de oorlog beschadigd was geraakt, maar tegenwoordig is het één van de populairste bezienswaardigheden van de stad. In de cabine kunnen dertig personen tegelijk vervoerd worden.

Fietsen

Net als in veel grote steden kun je wel fietsen in Dubrovnik, maar of dat erg veilig is weet ik niet. Er zijn maar weinig aparte fietspaden te vinden en het verkeer is er behoorlijk hectisch. Er zijn echter wel een aantal plaatsen te vinden waar je een fiets kunt huren. Binnen de historische stadsmuren van Dubrovnik is het niet mogelijk om te fietsen, maar rondom de stad zijn er enkele leuke fietsroutes te vinden. Een populaire fietsroute in Kroatië loopt tussen Split en Dubrovnik.

Wandelen

De mooiste wandeling die je in Dubrovnik kunt maken is over de historische stadsmuren. Tijdens deze wandeling heb je dan een prachtig zicht op de historische stad en de Adriatische Zee.
In de directe omgeving van de stad zijn er meerdere mooie wandelingen te vinden. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je onderweg zo goed als niets tegen zal komen en je dus genoeg eten en drinken mee moet nemen voor onderweg. Vooral het water is erg belangrijk. Het eiland Mljet, net voor de kust van Dubrovnik staat bekend om zijn schitterende wandelingen.